Български киноложки клуб бигъл
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
12.04.2021 06:18:00

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
4938 Публикации в 225 Теми от 263 Членове
Последен член: калин
* Начало Помощ Вход Регистрация
+  Български киноложки клуб бигъл
|-+  Бигъл - общ форум
| |-+  Здраве
| | |-+  Дирофилариоза
« назад напред »
Страници: [1] Изпечатай
Автор Тема: Дирофилариоза  (Прочетена 3030 пъти)
Иван Панайотов - vano
Администратор
Потребител герой
*****
Публикации: 1087WWW Ел. поща
« -: 13.12.2011 11:12:44 »

Дирофилариоза

Източник: Ветеринарна клиника Авицена

КОЙ Е ПРИЧИНИТЕЛЯТ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО?
Dirofilaria immitis или т.нар. Сърдечен червей е паразит от групата на нематодите /кръгли червеи/, който паразитира основно в кучето и причинява сериозни кардиопулмонални заболявания. Разпространен е в целия свят.

ЗА ГОСТОПРИЕМНИЦИТЕ
Кучетата и техните родственици като койота и вълка са неговите естествени крайни и резервоарни гостоприемници.Този паразит може да ин
вазира и други гостоприемници като порчета, котки включително и човек. Но гостоприемникът, в който се осъществява най-ефективно протичане на жизнения му цикъл е кучето. За развитието на жизнения цикъл на паразита са необходими и индиректни гостоприемници  като такива в случая се явяват комарите.
 
ЗА ЖИЗНЕНИЯ ЦИКЪЛ
Възрастните мъжки и женски паразити в пулмоналните артерии на кучето се оплождат и произвеждат голям брой преларви известни като микрофиларии.  Те се намират в периферната кръв на кучето. Когато комарът смуче кръв от кучето, чрез нея той поглъща и микрофиларии. В комара микрофилариите преминават през три стадия на развитие. Ларвите достигнали третия краен стадии на развитие са способни да инвазират гръбначния гостоприемник /основно кучето, но както бе споменато по-горе и други гостоприемници като котката и човекът могат да бъдат инвазирани по този начин/. Когато комарът ухапе гостоприемникът, той депозира инвазионни ларви трети стадий в кожата в близост до ухапната рана. Ларвите преминават в раната и се развиват първо в подкожната тъкан до ларви четвърти стадий, след това в белите дробове /незрели възрастни индивиди/ и накрая в белодробните артерии /възрастни индивиди/.В гостоприемниците различни от кучето се наблюдава внезапно рязко намаляване на ларвите от трети и четвърти стадии и практически незрели и зрели възрастни форми не се наблюдават  или са в много малко количество. Въпреки че такива гостоприемници като котката могат да развият сериозно заболяване в резултат от инвазия дори с няколко червея, те не са типични микрофиларемийни животни /т.е. нямат микрофиларии в кръвта/; липсата или много малкото количество на микрофиларии в кръвта означава, че тези животни са слаби резервоари на инфекция /т.е. слепи гостоприемници/. Dirofilaria immitis не се развива добре в човека и не причинява сериозно заболяване при този гостоприемник.

КАКВИ ПОРАЖЕНИЯ ПРИЧИНЯВА ЗАБОЛЯВАНЕТО?
При кучетата паразитът причинява запушване на белодробните артерии и възпаление водещо до белодробна хипертензия, компенсаторно десностранно увеличение на сърцето и десностранна сърдечна недостатъчност.
При котките и порчетата могат да възникнат сериозни и често фатални сърдечни и белодробни реакции при наличието на много малко количество сърдечни червеи. В допълнение на заболяването получено в резултат на наличие на възрастни индивиди, незрелите стадии мигриращи до белодробните съдове при котката може да предизвикат остра възпалителна реакция водеща до признаци от страна на дихателната система.
При човека инвазията протича както при кучето, но възрастните червеи често умират в периферните клонове на белодробните артерии. Те предизвикват образуването на грануломи които изглеждат като „монетни образувания“ при радиография на гръден кош и често се бъркат с тумори. Има данни за открити дирофиларии в мозъка, очите и тестисите, но това са изключително редки случаи.

КАКВИ СА КЛИНИЧНИТЕ ПРИЗНАЦИ?
При кучето клиничните признаци може да отсъстват. Но когато са налице те включват нежелание за движение, кашлица, кървава кашлица, задух, слабеене.
При котката може да се проявят клинични признаци, които не са много специфични и имитират много други котешки болести: повръщане, гадене, затруднено или учестено дишане, летаргия и загуба на тегло. Много често погрешно се поставя диагноза Котешка астма или алергичен бронхит.
При човека заболяването протича типично асимптомно. Симптомите, ако ги има, са свързани с кашлица, болки в гърдите, треска, кървава кашлица и плеврален излив.

ПРОФИЛАКТИКА  
Ежегодно кучетата и котките да се подлагат на тест за Дирофилариоза.
Редовно обезпаразитяване за вътрешни и външни паразити.
Активен

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн
Страници: [1] Изпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

Powered by PHP Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!