Български киноложки клуб бигъл     
За породата

Особености на бигъла


Ако вие сами се занимавате с възпитанието на вашия бигъл и ... меко казано не виждате положителни резултати ... или просто замисляте
да си вземете кученце от тази порода ...

Като начало дайте да се опитаме да разберем, какво е това бигъл в крайна сметка, какви са породните особености, темперамент и навици на най-малкото гонче.
Официалната история на породата, първото и споменаване датира от началото на V-ти век, като през целия период целта на развъждането на бигълите не се е променяла. През цялото това време бигълът е служел като верен пехотинец при лова на дребния дивеч - група бигъли са вървели по следа, като са изкарвали дребните животни пред ловците чрез мелодичния си глас. Бигълът се е ценял заради острия си слух, обоняние, упоритост и настойчивост при преследване на дивеча.
Развъждането на шоу кучета в днешно време датира от 50-те години на миналия век, когато лова за препитание отстъпва място на лова за
удоволствие.
 
 

С увереност бихме могли да кажем, че бигълът е една от редките породи, която не е загубила във времето своите редки работни качества,
присъщи на гончетата. Тази порода кучета е съхранила максимално своите инстинкти, въпреки, че условията на породния живот са доста
променени - сега бигълите живеят в комфортни апартаменти или къщи в обкръжение от любящи стопани и сред изобилие от лакомства.
И така, бигълът е миловидно, средно на размер с пропорционално атлетическо тяло куче, с весел характер и жив темперамент, умен, доброжелателен, енергичен, любознателен, внимателен към децата и другите животни, игрив и перфектен компаньон. Но от друга страна, той е самостоятелен, независим, достатъчно упорит и настойчив. За да подчиниш бигълът първо трябва да станеш негов приятел. Бигълът не е "усърден работник", но е готов да слуша, ако е сигурен, че ще бъде възнаграден. Любимото занимание на бигълът се крие в неговото предназначение - да "забие" нос в земята, да подуши дирята на дивеча и така по неговата следа може да замръкне някъде!
Бигълът лесно свиква да живее в апартамент, той се чувства съвсем нормално, ако живее като само/едно куче, но само в случай, че 24 часа в денонощието му е осигурена компания от стопаните на къщата! Ако го оставите сам, без вашата компания, неговото естествено поведение е да вие, лае и да създаде пълен безпорядък. Никога не го оставяйте сам в къщи или просто му намерете компания. Бигълът може да общува с различни домашни животни, но най-добре е, ако компаньонът бъде ... втори бигъл, въпреки че всяка друга порода би удовлетворила потребността на бигъла от компания. Ако сте много заети през деня, помолете някой да наглежда вашия бигъл или просто не си взимайте куче от тази порода.
 
 

На енергичния бигъл са му необходими дълги и натоварващи разходки - като начало за развитие и поддържането на добра физическа форма (разбира се бигълът не трябва да изглежда като амстаф но е желателно да има добре изразена мускулатура) и не на последно място за изразходване на неговата хиперактивност. В противен случай рискувате цялата му неизразходвана енергия да връхлети къщата Ви и да бъдете свидетел на погроми и разрушения! Налудувалия се бигъл винаги може да проспи половин ден!
За малко в клетка - много стопани на бигъли предпочитат да оставят своите любимци затворени в клетка, докато отсъстват от дома си. Да, това е добър вариант да съхраните покъщнината си и домашния уют, като научите бигъла си да стои в клетка (това ще ви е необходимо и ако го водите на киноложки изложби). Смятам, че този вариант е допустим само за възрастни кучета и периода на престой би трябвало да е не повече от 6 часа. Малкото кученце не бива да се оставя за дълго в клетка, защото все още не е приучено да контролира своите естествени нужди и да "стиска" за дълго, още повече, че за пълноценното му развитие, то трябва да се движи колкото се може повече. Ако не виждате друг вариант за спасение от белите, които би направил бигълът оставен сам в къщи, освен клетката, то изберете такава, която да съответства на размерите на породата. Вие лесно можете да приучите както малкото кученце, така и възрастното към това да стои в клетката, защото бигълът интуитивно предпочита неголямо, уютно място с топла постелка за сън. Ако вашия любимец не иска или се бои да влезе в клетката, най-добре е до го подмамите с "нещо" вкусно, което да сложите в клетката. През първите няколко дни въобще не затваряйте вратата на клетката - оставете я така, че кучето да има свободен достъп както извън, така и на вътре в клетката. Позволете на бигъла да се осъзнае - затваряйте го в клетката само за 10-15 мин. на ден. След това време, като му отворите вратата на клетката - не жалете похвали и награди, ако кучето е стояло тихо. Ако кучето е вило, лаело или драскало по стените на клетката - не го пускайте навън, издебнете момента и когато то е спокойно му отворете вратата, за да може да разбере, че с много шум нищо не се постига и така не може да привлече вашето внимание.
 
 

Друга особеност на бигъла е това, че той гризе всичко, рови навсякъде, къса вещи, мебели... Ако сте принудени да оставите своя бигъл сам за по-дълго време, единствения начин да предотвратите това е да махнете всички ценни вещи от зоната на неговия достъп. Да, така бигълът ще ви възпита и приучи на ред! В противен случай той ще вземе всяко едно нещо, което не е "скрито" и ще започне да си играе с него, тъй като неговите играчки вече са му омръзнали. За това, че трябва добре да скриете всички кабели, розетки, разклонители... май вече ви казах. Не забравяйте да приберете обувките, вдигнете на високо саксиите с цветя, книгите, вестниците и списанията. И разбира се не оставяйте в кухнята на открито нещо за ядене, бигълът ще намери начин да го вземе и ... няма да го намерите! Да научиш бигъла, когато е сам да не пипа нищо в къщи, практически е невъзможно! Вместо това всеки път му оставяйте все повече различни "играчки", като всеки път ги сменяйте за да му е интересно.
Когато играете с бебето бигъл, то може да ви ухапе или леко да ви нарани като захапва ръката ви или скача по вашите крака. Смятам, че този начин на общуване трябва да се изкорени още в бебешка възраст, а не да чакате да стане по-голямо и тогава да взимате мерки. Хванете кученцето за врата вдигнете го нагоре и го раздрусайте лекичко - така както би направила майка му докато е било в кучилото. Прекратете веднага играта, ако кученцето започне да ви хапе, покажете му, че сте недоволен и, че то не ви е интересно и така докато не се успокои. Запомнете - много по-лесно е да коригирате тези реакции докато кученцето ви е още малко!
 
 

Разходките с бигъла, както се каза по-горе, трябва да бъдат наситени с активни движения - с куче от породата бигъл не може да излезеш навън и да постоиш за да поговориш малко със съседите. Ще бъде добре, ако спорта за вас не е чужда тема - ежедневно тичане, разходки с велосипед - това е нещото, което ще удовлетвори бигъла. Препоръчително е на ден да изминавате от 3 до 5 км. Бигълът ще ви излекува от хиподинамията!
Основното и в същото време най-сложно е да научите вашия бигъл да се отзовава веднага на командата "ела тук" или "при мен". Това е абсолютно необходима и жизнено важна команда, която трябва да се изпълнява безпрекословно от вашия бигъл. Започнете да се обучавате още в къщи, преди първата разходка. Вземете някое лакомство /дресировката на бигъла е немислима без наличието на поощрение - лакомство/. Биглите обожават кашкавал, сухар или просто "суха" храна! Издебнете момент, когато бигълчето е далече от вас, повикайте го по име и веднага му задайте командата "ела тук". Ако кученцето дотича при вас веднага го похвалете и му дайте от лакомството - така ще го поощрите. Ако то не се отзове веднага, се постарайте да привлечете вниманието му чрез някакъв шум, но не повтаряйте командата отново - кученцето трябва да се научи да изпълнява командата "ела тук" от първото повикване. На улицата /на вън/ бъдете много внимателни и настойчиви. Разбира се позволете на бебето бигъл да потича /на дълъг повод/, но на всеки 10-15 минути го карайте да ви забележи или да дойде при вас, чрез команда. Не забравяйте да му дадете лакомство, когато дойде при вас! Командата я произнесете с приятен, но твърд глас. Ако бигълчето не идва при вас, леко опънете повода. За съжаление ловния инстинкт на бигъла е много силен и често той се увлича по "следите" и изследвайки терена той игнорира вашия глас, въпреки че ви чува добре. Бъдете настойчиви и последователни в обучението на бигъла.
 
 

Ако не сте уверени, че вашия бигъл ще изпълни командата "ела тук", никога не го пускайте да се разхожда свободно без "повод", особено в градски условия, до тогава, докато не отработите перфектно на 100% тази команда. Вървейки по следа, бигълът може да отиде далече, а дали ще се върне ... зависи от много обстоятелства. И още нещо ... никога не наказвайте бигъла, ако той е дошъл при вас с известно забавяне след команда - той може да изгуби доверието във вас за секунди, а за да го завоювате отново ще са ви необходими месеци!
Бигълът може лесно да усвои простите команди "седни", "легни", "дай лапа". У дома обучението му върви гладко, защото той лесно се концентрира при липсата на външни дразнители. Най-добрия метод при бигъла - многократно повторение и положителни емоции /в случая - лакомство/.
Не мързелувайте, а се занимавайте един с друг - комбинацията, възпитан и послушен бигъл е голяма рядкост, но за сметка на това е много приятно да общуваш с умни кучета!

Успехът в обучението на вашето куче зависи напълно от вашето усърдие.

Няма самонаучили се кучета, има упорити и настойчиви стопани!
 
copyright (c) 2007 - 2021 Български киноложки клуб бигъл    Sitemap